Workshop poppenhuis afwasborstel

Een klein project, in een uurtje klaar en toch zo'n aanwinst voor een ouderwetse of landelijke keuken.


Materiaal: satéprikker, stukje rondhout diameter 6 mm, voeringstof, naald en draad, houtlijm of Tacky Glue, zeer dun staaldraad.

Gereedschap: vijltjes en schuurpapier, zaagje, boormachientje of dunne handboor, knip- en punttangetje.De handgreep:

Schuur de rechte kant van een satéprikker iets rond en zaag op 3 en 11 mm. afstand hiervan het hout rondom iets in. Modelleer het hout op deze zaagsnedes zoals op de foto, de inkeping op 11 mm. is breder dan de andere. Na het vijlen schuur je alles netjes glad en boor je een gaatje in de kopse kant van de prikker, dit is voor het ophanghaakje.

Zaag de handgreep af op 16 mm. Boor ook aan deze kopse kant een gaatje voor de bevestiging van de borstel.


De borstel:

Neem een stukje rondhout met een diameter van 6 mm. en zorg ervoor dat het eind recht afgezaagd is. Ook deze zaag je rondom iets in, ca. 1 mm. vanaf de kant. Zaag het borstelkopje af op 3,5 mm. vanaf de kant en doe dit zo recht mogelijk, het onderdeel is bijna te klein om vast te houden als je het wilt bijschuren.

Leg het borstelkopje op een stukje voeringstof en teken de omtrek op de stof en knip het met een paar centimeter rondom extra uit. Dit is de basis voor de borstelharen. Neem een stuk beige/zandkleurig machinegaren en vul het afgetekende rondje op met lusjes. Aan de ene kant van de stof trek je de draad gewoon aan, aan de andere kant laat je lusjes ontstaan van ca. een halve cm. lang. Borduur zo het hele rondje vol en blijf binnen de afgetekende lijn. Daarna breng je op de kant zonder lusjes Tacky Glue of verdunde houtlijm aan, zorg er voor dat je het gehele rondje insmeert. Laat goed drogen. Knip nu het rondje uit de stof en pas op dat je geen draad doorknipt. Lijm het rondje op het borstelkopje aan de kant waar het breedste stukje hout naast de inkeping zit. Laat weer goed drogen. Mocht het rondje van stof toch iets groter zijn dan je houten rondje knip het dan nu voorzichtig gelijk met het hout. Knip de lusjes door en knip de draadjes dan af op ca. 3 mm. lengte.


afwasborstel 2

In elkaar zetten:

Voor het haakje en de bevestiging van het borstelkopje aan de handgreep heb je zeer dun staaldraad nodig. Het veertje uit een oude floppy disk is hiervoor zeer geschikt. Buig het draad om het kopje heen en laat het in de zaagsnede vallen. Draai de uiteinden 1x strak om elkaar heen, knip ze af en lijm ze in de handgreep zo dat de afstand tussen handgreep en borstel 2 á 3 mm. is. Buig van een restje staaldraad een haakje en lijm dit aan de andere kant van de handgreep. Om de afwasborstel een gebruikt uiterlijk te geven kun je het hout met patina bewerken.


afwasborstel 1

naar boven