Workshop poppenhuis bestekbak

Deze bestekbak is een verkleinde kopie van de Clayre & Eef bestekbak in onze 1:1 keuken en is gemaakt van tripex van 1 en 2 mm. dik, karton van 1,5 mm. dik voor de tussenschotjes en een stukje plexiglas eveneens 1 mm. dik. De originele bestekbak heeft 3 tussenschotjes maar voor mijn bestek kwam eentje minder beter uit. Triplex met een dikte van 1 mm. kun je beter snijden dan zagen.


Ik heb 'm als volgt gemaakt:

- Zaag het voordeel40 mm. breed en 6 mm. hoog uit triplex 2 mm.;

- Zaag het achterdeel 40 mm. breed en 18 mm. hoog uit triplex 2 mm;

- Teken op het achterdeel bovenaan een mooie welving en vijl en/of schuur dit in model; hou de zijkanten hierbij op 16 mm. hoogte.

- Zaag de zijdelen 28 mm. breed en 11 mm. hoog uit triplex 2 mm. Hiervan wordt een deel van de bovenkant afgeschuind. Zet een merktekentje op de bovenrand bij 8 mm. vanaf de achterkant. Geef aan de andere korte zijde een merktekentje op 6 mm. hoogte. Trek nu een lijn tussen beide merktekentjes en zaag het afgetekende deel af.


bestekbak 1


- Lijm de zijdelen tussen het voor- en achterdeel;

- Voor de bodem: zet het geheel op een stukje triplex van 2 mm. dik en teken het rondom af. Je kunt het op deze lijn afzagen of aan zij- en voorkant iets laten uitsteken. Lijm de bodem dan vast.

- Snij van karton, dikte 1,5 mm., twee- of driemaal het model van het zijdeel. Lijm deze tussenschotjes verdeeld in de bak.

- Verf nu alvast de binnenkant van de bestekbak, je kunt nu nog overal gemakkelijk bij.

- Zaag het plankje voor de bovenkant, 8 mm. breed en 40 mm. lang uit triplex 2 mm. Verf de onderkant hiervan en lijm het op de rechte stukjes van de zijdelen en de tussenschotjes en tegen het achterpaneel aan.

- Teken op een stukje triplex van 1 mm. dikte de zijkantjes voor het bovenplankje. Teken ook hier een welving in of houdt de bovenkant recht en maak de voorste hoek rond. De zijkantjes moeten 8 mm. lang zijn en 3 mm. hoog aan de achterkant, zo sluit hij mooi aan op het achterpaneel. Lijm de zijkantjes op het bovenplankje.

De klep kun je op verschillende manieren maken, je kunt een rechthoek uit triplex 1 mm. zagen en vervolgens hieruit de uitsparing zagen (of beter gezegd andersom, eerst de uitsparing uitzagen en daarna de buitenkant), of je kiest ervoor om hem rondom van latjes te maken. Deze bestekbak heeft een klep gemaakt van latjes van 3 mm. breed en 1 mm. dik. De klep is 18 mm. breed en 40 mm. lang. Hij steekt dan aan de voorkant iets uit zodat hij gemakkelijk is te openen. Als dit frame klaar is, lijm je aan de onderzijde hiervan rondom latjes van 1 x 1 mm.

Zaag een stukje plexiglas van 1mm. dikte op maat dusdanig dat het binnen de zojuist geplaatste latjes valt maar groter is dan de uitsparing in de klep. Verf de klep aan beide zijden voordat je het plexiglas vastlijmt.


bestekbak 2


Als laatste zetten we de klep vast. Ik heb dat gedaan met een strookje voeringstof. Knip een strookje van 4 mm. breed en 40 mm. lang. Vouw het in de lengte dubbel en maak er een scherpe vouw in. Vouw het weer open en lijm eerst één lange kant tegen het bovenplankje aan waarbij de vouw gelijkvalt met de bovenkant van het plankje, en laat drogen. Vouw het dan weer dubbel, breng lijm aan (dun!) aan de achterkant van de klep en druk de klep op zijn plaats. Hoe minder stof zichtbaar aan de bovenkant, hoe mooier de klep zal aansluiten.


bestekbak 3


naar boven