Workshop glas in lood

Wil je nog een stap verder gaan dan kun je het bovendeel van de ramen voorzien van zgn. glas in lood. Je kunt hiervoor bijgaand patroon gebruiken maar het is natuurlijk origineler om een eigen ontwerp te maken. Als je schuiframen hebt gemaakt met de afmetingen in de workshop, dan heb je voor het bovenraam een ontwerp nodig van 5,0 cm hoog en 8,0 cm breed is.


patroon glas in lood


Gebruikte materialen:

Gallery Glass Window Color Liquid Leading kleur zwart;
Gallery Glass Window Color in de kleuren Slate Blue, Cocoa Brown, Dove Gray, Denim Blue, Ivy Green en Berry Red.
Deze glasverfsoort blijft verwijderbaar, ter bescherming kun je de raampjes aflakken met Folk Art Varnish Gloss.


Gereedschap: lineaal.


Werkwijze:

Snij het glasplaatje eerst op maat (zie "Afwerking" in de workshop "Schuiframen"). Maak het glasplaatje vervolgens goed schoon. Knip het glas in lood ontwerp uit en plak dit met plakband onder je glasplaatje, in het midden. De glasrandjes die straks in het houten frame klemmen dienen vrij te blijven van verf.


Trek de 'lood'-lijnen van het ontwerp over op het glas met Liquid Leading. Dit vereist enige oefening, terwijl je voorzichtig in de fles knijpt trek je tegelijkertijd de lijnen. Er zijn speciale puntjes verkrijgbaar die je op de fles kunt schroeven zodat de lijn mooi dun wordt (deze lijken op de puntjes van een vulpotlood van 0,5 mm). Het puntje verstopt echter wel gemakkelijk dus tussentijds en na gebruik met een kopspeld even leegprikken en uitspoelen. Begin met de niet-rechte lijnen. De rechte lijnen zijn het gemakkelijkst langs een lineaal te doen, maar deze kun je niet op het glas leggen. Neem twee blokjes hout o.i.d. waardoor de lineaal iets boven je glasplaatje komt te liggen.


Als alle lijntjes zijn aangebracht laat je dit eerst goed drogen. Zitten er mislukte lijnen tussen, snij dan begin en eind hiervan door met een scherp mesje, je kunt het nu met een mespuntje gemakkelijk verwijderen.Daarna komt het leukere werk, het invullen van alle vakjes. Probeer zoveel mogelijk tussen de lijntjes te blijven en laat het werk steeds na één kleur te hebben aangebracht drogen. Mocht je met een volgende kleur een ongelukje krijgen dan kun je dit wegdeppen zonder je reeds gedane werk te beschadigen. De natte verf is dekkend van kleur maar droogt transparant op.


glas in lood met tegenlicht


naar boven