workshop buitenmuren

De meest realistische manier om een poppenhuis te voorzien van bakstenen muren is volgens mij deze. De "steentjes" worden gesneden uit flexibele steenstrips, te koop in bouwmarkten. Ze worden gelijmd en tegelijkertijd gevoegd met grijze lijm die voor deze steenstrips geschikt is. Ik heb gebruik gemaakt van steenstrips en lijm van het merk Elastolith, te vinden bij o.a. Hornbach. De steenstrips zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, maar omdat ik weinig gele steenstrips nodig had heb ik een paar steenstrips vóór het snijden in de juiste kleur geverfd met acrylverf. De steenstrips hebben onderling kleurnuances waardoor het niet nodig is om ze in verschillende kleuren rood te verven. De steentjes die ik heb gesneden zijn 17 mm lang en 4 mm breed, de voegen zijn 1 mm. Ik ben als volgt te werk gegaan:


Eerst gaan we de steenstrips in stroken van 4 mm. snijden. Dit gaat het gemakkelijkst als je hiervoor een mal maakt. Ik heb een plankje op een tafeltje bevestigd en tegen de zijkanten hiervan twee houten blokjes geplakt met een breedte van 4 mm en genoeg ruimte ertussen om een steenstrip tussen te leggen.Zorg ervoor dat deze latjes hoger zijn dan de steenstrips. Het schuine latje op de foto is bedoeld om de onderkant van de steenstrip tegenaan te leggen, omdat ze flexibel zijn rekken ze wat uit tijdens het snijden en dat wordt hiermee voorkomen. Voor de goede orde, ik ben linkshandig dus voor de meeste mensen zal deze opstelling in spiegelbeeld worden uitgevoerd.


buitenmuur 1


Plaats de steenstrip en druk deze met één hand stevig tegen het plankje tussen de latjes, leg er dan een metalen lineaal o.i.d. overheen, deze moet lang genoeg zijn om tegen de latjes van 4 mm. aan te liggen. Snijdt nu met een scherp Stanleymes langs de lineaal. Doe dit rustig en blijf de steenstrip steeds op de plaats waar gesneden wordt goed aandrukken tegen het plankje. Verwijder het zojuist gesneden strookje, plaats de steenstrip weer tegen het plankje en snijdt zo alle volgende stroken. Omdat de steenstrips afgeschuinde zijkanten hebben gooi ik de eerste en het laatste restje weg. Vervang regelmatig het Stanleymesje, het wordt vrij snel bot.


buitenmuur 2


Nadat er een flinke voorraad stroken is gesneden, gaan we de stroken knippen in steentjes. Ik heb hiervoor een verstektang gebruikt. Omdat onze steentjes 17 mm. lang worden heb ik een streepje op 17 mm vanaf het snijpunt van de tang getekend en hier tegenaan een houten latje geplakt waartegen de stroken steeds gelegd worden. Het latje is even voor de foto met plakband geplakt maar dit blijft niet lang zitten dus een stevige klodder lijm is beter. Knip eerst het schuine stukje van de strook, leg dan de strook recht in de tang en schuif door tot tegen het houten latje aan en knip. Controleer voordat je verder knipt eerst of het zojuist geknipte steentje echt 17 mm is, als dit afwijkt zit het houten latje niet op de juiste afstand op de tang geplakt en moet dit overnieuw gedaan worden.


buitenmuur 3


buitenmuur 4


Als we nu een aardige berg steentjes hebben gaan we dan eindelijk aan het plakken beginnen! Teken op de wanden van het huis potloodlijnen steeds met een tussenruimte van 5 mm (4 mm voor de steentjes, 1mm voor de voeg). Geef op de lijn waarop je gaat beginnen streepjes aan steeds na 18 mm.;


buitenmuur 5


Breng de lijm aan voor de eerste rij;


buitenmuur 6


Druk het eerste steentje in de lijm en breng met een penseel wat lijm aan langs de kopse kant van het steentje;


buitenmuur 7


Druk de overige steentjes op dezelfde manier in de lijm, houdt een voeg aan van ca. 1mm tussen de steentjes;


buitenmuur 8


buitenmuur 9


Laat deze eerste rij steentjes eerst goed drogen, als deze goed vastgeplakt zit vergemakkelijkt dat het plakken van de volgende rijen. Bij de volgende rijen is het niet meer nodig om te wachten tot de vorige rij droog is.


Als de eerste rij droog is brengen we aan de lange kant hiervan eerst over de hele lengte (of een deel daarvan) met een schuine beweging lijm aan, zodanig dat er zowel lijm op de muur alsook tegen de zijkant van de steentjes zit.


buitenmuur 10


De volgende rij steentjes wordt op dezelfde manier geplakt als de eerste, dus ook hier na elk steentje wat lijm aan de kopse kant aanbrengen als voeg. Let er bij de tweede en alle volgende rijen op dat je de steentjes netjes laat verspringen ten opzichte van de vorige rij steentjes en probeer zoveel mogelijk tussen de getekende lijnen te blijven.


buitenmuur 11


Als je net als ik ook patronen in de muur wilt maken, dan is het het gemakkelijkst als deze patronen eerst gedaan worden en daarna kun je tijdens het plakken de steentjes eromheen op de juiste maat snijden.


buitenmuur 12


En als een deel klaar is ziet het er ongeveer zo uit:


buitenmuur 13


En na een aantal maanden snijden en plakken en je geen steentje meer kunt zien is dit dan toch het welverdiende eindresultaat:


buitenmuur 14


Tot slot: bezint eer ge begint!
Het ligt er natuurlijk aan hoe groot de oppervlakte is die behandeld moet worden, maar bij grote oppervlakten is het een hoop werk waar je halverwege wel eens spijt van kunt krijgen. Besef dus dat het even duurt voordat het klaar is.
Echter: als het dan eenmaal zover is dan heb je wél een poppenhuis met levensechte buitenmuren.


naar boven