Workshop openslaande ramen

Alle ramen in dit huis hebben echt glas van 2 mm. dikte, verkrijgbaar bij de reguliere glashandel. Om hiermee ramen te kunnen realiseren heb ik gebruik gemaakt van een zaagtafel van Proxxon om gleuven te frezen voor het glas. Mocht je niet in bezit zijn van zo'n zaagtafel dan is het evengoed mogelijk om deze ramen te maken, ga dan als volgt te werk:

- lat 2 in de onderdelenlijst ("twee raampjes") komt te vervallen, hiervoor in de plaats neem je twee latjes van 0,1 x 0,6 cm en één latje 0,2 x 0,4 cm, allen met een lengte van 52 cm. Leg het latje van 0,2 x 0,4 met een smalle kant naar beneden en lijm aan weerszijden hiervan de smalle latjes zodat een u-vorm ontstaat.


Benodigde latjes voor 1 paar openslaande ramen:


Onderdelenlijst
Maten in centimeters
Breedte Diepte Lengte Raamdeel
0,4 0,8 40 kozijn
0,4 0,6 52 twee raampjes
0,4 0,1 36 binnenlijst kozijn
0,4 0,4 8 middenstijl

Opmerking: het latje 0,4 x 0,1 mag ook smaller zijn. Ik heb voor 0,4 gekozen omdat het anders erg breekbaar wordt en heb er de voorkeur aan gegeven om later het overtollige hout weg te snijden.


raamschema


In de werkwijze zijn de genoemde maten in geval van in verstek te zagen onderdelen altijd de buitenmaten (langste zijde). Daar kleine afwijkingen tijdens het zagen kunnen ontstaan is het belangrijk om tijdens de werkzaamheden steeds te controleren of alles past. Info over het glas en de gebruikte verf vind je bij de workshop Schuiframen onder "Afwerking".


Werkwijze:

1. Neem het latje 0,6 x 0,4 en frees in het midden van een smalle zijde een gleuf van 2 mm. breed en diep. Deze is bedoeld om straks de glasplaatjes in te klemmen. Omdat je niet in één keer deze breedte kunt frezen dien je het latje aan beide zijden op 1 mm. afstand te frezen. Een eventueel restje hout dat tussen de zaagsnedes blijft zitten is met een kleine schroevendraaier gemakkelijk weg te breken..
2. Neem het latje 0,4 x 0,8 en zaag hiervan in verstek met de smalle kant naar boven:
2x 11 en 2x 8. Lijm de delen haaks aan elkaar.
raam 2
3. Neem het latje 0,4 x 0,6 en zaag hiervan in verstek met de brede kant naar boven waarbij de gevreesde zijde de binnenkant is: 4x 7,1 en 4x 5. Leg de delen los in het kozijn om te zien of het goed past. Lijm de delen vervolgens in elkaar maar laat per raampje het bovenste deel los i.v.m. het later te plaatsen glasplaatje. raam 3
4. Zaag uit het latje 0,4 x 0,4 de middenstijl van 7,1 cm. en lijm deze in het midden van het kozijn. raam 4
5.Neem het latje 0,4 x 0,1 en zaag hieruit de binnenlijstjes van het kozijn, het gemakkelijkst is het om deze uit te meten vanaf het kozijn. De strookjes komen langs alle binnenzijden behalve de middenstijl. Lijm de strookjes in het kozijn terwijl de latjes van de raampjes in het kozijn liggen. Schuur of snijd eventuele ontstane opstaande randjes weg. raam 5
6. Werk de raampjes en het kozijn af met verf, laat drogen en plaats de glasplaatjes. De afmeting hiervan hangt af van de diepte van het frezen. Meet dus eerst de binnenkant van het raam en reken wat speling mee. Lijm vervolgens ook de bovenkant vast.
7. Bevestig de scharniertjes of de pinnen, zie hiervoor de aparte workshop "Scharnieren of pinnen".

Eindresultaat:

eindresultaat

naar boven