Workshop schuifraam

Alle ramen in dit huis hebben echt glas van 2 mm. dikte, verkrijgbaar bij de reguliere glashandel. Om hiermee ramen te kunnen realiseren heb ik gebruik gemaakt van een zaagtafel van Proxxon om gleuven te frezen voor het glas. Mocht je niet in bezit zijn van zo'n zaagtafel dan is het evengoed mogelijk om deze ramen te maken, ga dan als volgt te werk:

- lat 4 in de onderdelenlijst ("boven- en onderraam excl. onderlat onderraam") komt te vervallen, hiervoor in de plaats neem je twee latjes van 0,1 x 0,6 cm en één latje 0,2 x 0,4 cm, allen met een lengte van 64 cm. Leg het latje van 0,2 x 0,4 met een smalle kant naar beneden en lijm aan weerszijden hiervan de smalle latjes zodat een u-vorm ontstaat.
Benodigde latjes voor 1 schuifraam:Onderdelenlijst
Maten in centimeters
Breedte Diepte Lengte Raamdeel
0,5 0,1 45 opdeklijst kozijn
0,4 0,8 65 kozijn en onderlat onderraam excl. onderlat kozijn
0,4 0,1 21 binnenlijst kozijn
0,6 0,4 64 boven- en onderraam excl. onderlat onderraam
0,5 0,9 10 onderlat kozijn
0,8 0,1/0,2 21 opdeklat onderkant onderraam (optioneel)

schema


In de werkwijze zijn de genoemde maten in geval van in verstek te zagen onderdelen altijd de buitenmaten (langste zijde). Daar kleine afwijkingen tijdens het zagen kunnen ontstaan is het belangrijk om tijdens de werkzaamheden steeds te controleren of alles past. Info over het glas en de gebruikte verf vind je onder "Afwerking".


Werkwijze:

1. Neem het latje 0,6 x 0,4 en frees in het midden van een smalle zijde een gleuf van 2 mm. breed en diep. Deze is bedoeld om straks de glasplaatjes in te klemmen. Omdat je niet in één keer deze breedte kunt frezen dien je het latje aan beide zijden op 1 mm. afstand te frezen. Een eventueel restje hout dat tussen de zaagsnedes blijft zitten is met een kleine schroevendraaier gemakkelijk weg te breken.
2. Neem van het latje 0,4 x 0,8 een stukje van 9,5 cm en frees ook hierin een gleuf in het midden van de smalle zijde.
3. Plak het latje van 0,5 x 0,1 op de smalle kant van de rest van het latje 0,4 x 0,8, zodanig dat één lange zijde van beide latjes gelijkliggen aan elkaar. raam 3
4. Zaag hiervan in verstek (kant met het latje 0,5 x 0,1 naar boven, het overhangende deel is de binnenkant): 2 delen 17,2 en 1 deel 10,0. Dit zijn de zijkanten en de bovenkant van het kozijn.
5. Zaag uit de lat van 0,5 x 0,9 in verstek (kant 0,5 naar boven) een stukje van 10,0, dit is de onderkant van het kozijn.
6. Lijm de delen aan elkaar. Zorg ervoor dat dit goed haaks gebeurt. raam 6
7. Zaag uit het latje 0,4 x 0,1 twee stukjes van 10,1 (recht zagen!) en lijm deze aan de binnenkant van de zijkanten van het kozijn; de onderkant van de latjes rust op de onderkant van het kozijn, de zijkant valt achter het overhangende deel. raam 7
8. Zaag in verstek voor het bovenraam uit het latje 0,6 x 0,4 (kant 0,6 naar boven, gefreesde kant is binnenkant) twee delen van 9,2 en twee delen van 6,2.
9. Lijm de zijkanten en de onderkant haaks aan elkaar, laat de bovenkant los in verband met het later te plaatsen glasplaatje. Klem ter controle het bovenraampje in het kozijn , het raampje klemt achter het overhangende deel van het kozijn en rust op de strookjes die aan de binnenzijde van het kozijn zijn geplakt. raam 9
10. Zaag in verstek voor het onderraam uit het latje 0,6 x 0,4 (kant 0,6 naar boven, gefreesde kant is binnenkant) één deel van 9,2 en twee delen van 10,5.
11. Zaag uit het gefreesde latje 0,4 x 0,8 een deel 9,2 (recht zagen!) Zaag dit latje vervolgens in verstek maar alleen over de binnenste 0,6 cm (de ingefreesde kant). De totale breedte blijft dus 9,2. raam 11
12. Lijm de zijkanten en onderkant haaks aan elkaar, laat de bovenkant los in verband met het later te plaatsen glasplaatje.
13. Schuur het houtwerk licht op en controleer of het onderraam soepel in het kozijn schuift. Zo niet schuur dan de zijkanten van het onderraam iets smaller. Aan de achterkant dient het schuifraam gelijk te liggen met het kozijn. De bovenlat van het onderraam dient op dezelfde hoogte te liggen als de onderlat van het bovenraam. raam 13
14. Optioneel: zaag uit het schuine latje een deel van 9,0 (recht zagen!) en lijm dit op de onderlat van het onderraam terwijl het raam in het kozijn ligt. De brede zijde komt aan de onderkant. raam 14

Afwerking:

Je kunt de glasplaatjes laten snijden of dit zelf doen. De juiste afmeting hangt een beetje af van de diepte van de ingefreesde gleuven. Het zichtbare deel van de glasplaatjes is 5,0 x 8,0 cm voor het bovenraam en 9,3 x 8,0 cm voor het onderraam. Bij een freesdiepte van 2 mm. kun je het best een toegift aan het glas van 1,5 mm (aan vier zijden) meerekenen. In dit geval dienen de glasplaatjes dus 5,3 x 8,3 en 9,6 x 8,3 te zijn. Het is natuurlijk ook mogelijk om plexiglas te gebruiken, in geval de glasplaatjes zelf op maat gemaakt worden kan dit gewoon met een figuurzaag gedaan worden. Echter, wat mij betreft gaat er niets boven echt glas. Plaats de raampjes na het verven van het houtwerk en lijm daarna de resterende twee raamdelen op hun plaats.

Voor het verven van de ramen heb ik acrylverf gebruikt, Folk Art kleur EU458 Sap Green en EU903 Tapioca. Na twee lagen te hebben aangebracht is het houtwerk afgelakt met Folk Art Varnish Gloss.

Na het behangen van de kamer wordt een raamlijst naar keuze aangebracht zodat het onderraam ingesloten is en kan schuiven.

naar boven